Kennis

Ik zie met mijn bril scherper dan met mijn lenzen

Waarom zie ik met een bril net iets scherper dan met contactlenzen. Terwijl uit de oogtest bij de optiekspecialist blijkt dat ik de juiste lenssterkte heb?

Met een bril wordt meestal scherper gezien dan met contactlenzen. Dit komt omdat een bril op de neus stabiel zit. Een contactlens zit op het oog en elke keer als men knippert beweegt de lens in het oog ook een beetje (harde lenzen bewegen iets meer dan zachte lenzen).

Daarnaast produceert het oog continu lipiden. Het oog heeft dit nodig om een goede traanlaag te vormen samen met de mucine en het watergehalte. De lipiden kunnen op de contactlens kleven, waardoor de lens iets vuil wordt.

Hierdoor gaat u vaker knipperen en heeft u minder scherp zicht. Als de contactlens een cilinder heeft, kan de lens kan bij het knipperen een beetje bewegen. Dan zou de as van de contactlens door het knipperen iets kunnen verdraaien. De as van de contactlens zal door het knipperen langzaam naar de juiste as terug bewegen. Het duurt even voordat het zicht dan weer scherp is. Bij het dragen van een bril heeft u hier geen last van.
 
woensdag, 21 september 2016
Bron: Gezond Dichtbij