Lifestyle

Net zo belangrijk als de broertjes De Boer

Niek is opticien én optometrist. Hij ziet alles en schrijft het op. Met oog voor detail. In deze aflevering gaat Niek golfen met collega’s en raakt aan de praat met iemand die nogal wat BN’ers in de zaak krijgt.

Niets leuker dan een borrel met collega’s. Nu is dat misschien wat overdreven gesteld, maar ik leer ervan en ik vermaak me altijd uitstekend als we weer eens ‘onder elkaar’ zijn. Zoals vorige week. Collega Sjoerd had een golfmiddag georganiseerd voor mensen uit het vak, optiekspecialisten. Vakidioten.

 

“Weet je dat Ellen van Langen goud op de 800 meter won met ónze lenzen in?”


Nu kan ik net zo goed golfen als Ivo Niehe kan zingen, maar dat doet er niet toe. Het is mooi om bij elkaar te zijn, ervaringen te delen, van elkaar te leren.
Na afloop van het golftoernooi raakte ik aan de praat met initiator Sjoerd. We hadden het over klanten, hoe belangrijk die zijn. Niet alleen omdat je zonder klanten geen optiekbedrijf kunt hebben, maar ook omdat klanten ambassadeur van je winkel kunnen zijn. Sjoerd heeft een hoop bekende klanten. BN’ers. Vooral topsporters weten de weg naar zijn winkel goed te vinden. “Ilse DeLange komt al jaren in mijn zaak!” Toen ik zei dat Ilse DeLange volgens mij geen topsporter was, haastte hij zich te zeggen dat het om Ellen van Langen ging. “Zij won goud op de 800 meter met lenzen van ons. Nu wil ik niet zeggen dat ze goud won dankzij onze lenzen, maar toch…’ Niet alleen Ellen van Langen koopt bij hem. Ook de broertjes De Boer en een bekende zeiler, vertrouwde hij me toe. En John van ’t Schip, de oud-voetballer. “Maar”, vroeg ik me hardop af, “wat nu als Tom Egbers de zaak binnenloopt en een klant wil een handtekening? Scherm je zo’n BN’er dan af? Ga je dan even apart zitten?”
Sjoerd keek verbaasd. “Natuurlijk niet. Het is leuk dat zulke bekende mensen in je zaak komen. Dat heeft een magnetische werking op andere klanten, want die denken: als die bekende man hier zijn bril komt kopen, dan moet het wel goed zijn. Maar die ster is niets meer of minder dan Loes uit de Appelstraat. Als zij een handtekening wil van Frank de Boer, staat het haar vrij erom te vragen. In de winkel is iedereen gelijk en even belangrijk.”

Sjoerd nam een slok. “Weet je wat ik laatst meemaakte? Er kwam een bekende voetbaltrainer binnen. Ik zeg even niet wie, dat heb ik zo afgesproken. Een moeder kwam voor lenzen voor haar dochter. Vroeg ze aan die man, die echt heel bekend is, of hij haar kon helpen. Hij deed een la open en begon allerlei adviezen te geven. Ik liet ze begaan, tot die dochter vroeg: ‘Mam, zie je niet wie dit is?’ ‘Nee’, zei ze, ‘ik heb mijn bril niet op.’ We moesten allemaal ontzettend lachen. Echt, in de winkel is iedereen gelijk.”

Niek


vrijdag, 15 mei 2015
Auteur: Zienrs content©
Bron: Zienrs content©
Foto: Zienrs content©