Lifestyle

Is een bril slecht?

Niek is opticien én optometrist. Niek ziet alles en schrijft het op. Met oog voor detail. In deze aflevering komt een klant de winkel binnen met het fabeltje dat ogen achteruitgaan als je eenmaal aan een bril begint.

Paul is een wielrenner of, zoals hij zelf zegt, een ‘wielertoerist’. Hij heeft mij het verschil een keer uitgelegd. Een wielrenner is een fietser die fietst voor het geld en dat doet-ie al dan niet met behulp van stimulerende middelen voor het oog van televisiecamera’s. Wielertoeristen zijn dikbuiken die op zondagochtend de openbare orde komen verstoren.

Paul heeft twee maanden geleden een oogmeting gedaan en een prachtige sportbril op sterkte bij ons gekocht. Niet veel later kocht hij een ‘gewone’ transparante bril. En vorige week liep hij hier weer de zaak binnen. Zomaar. Hij was toch in de buurt. Even bijkletsen. Hoewel het vaak druk is, neem ik altijd even de tijd voor Paul. Hij is geen klant, maar zoals ze dat tegenwoordig zeggen: een fan van de zaak. Een ambassadeur die te pas en te onpas onze naam in zijn sociale kring laat vallen. Zo ook vorige week. “Weet je Niek”, zei hij tegen me waarna hij een eerste slok koffie nam, “ik kwam gister mijn buurman tegen. Hij zag dat ik een bril had en begon er een beetje over te keuvelen. Toen zei hij ineens: 'Ik zie verkeersborden ook niet zo goed meer en de ondertiteling van de televisie is eerder een uitdaging dan een hulpmiddel. Maar ik wacht tot het écht slecht gaat met mijn ogen, want als ik een bril neem, wordt het van kwaad tot erger.' Ik vroeg wat die buurman daarmee bedoelde. 'Nou, als je ogen achteruitgaan, wordt dat proces alleen maar versneld als je een bril neemt.'"
 
 

Een visuele handicap wordt niet veroorzaakt door de oogspieren

 
 
Een interessante vraag. Worden je ogen slechter als je met glazen of lenzen op sterkte begint? Volgens mij is dit een wijdverbreid fabeltje. Volgens het fabeltje zou het net zo gaan als met elke spier: als het verzwakt, dan is het niet goed getraind. Dus als je een bril gaat dragen, maak je de ogen lui en gaan ze nog harder achteruit. Ik weet niet beter dan dat het omgekeerde waar is: als je geen bril draagt terwijl je er wel een nodig hebt, verslechteren de ogen. Maar om hier zeker van te zijn, ging ik op onderzoek uit terwijl ik Paul een tweede kop koffie inschonk.

Ik legde de vraag per e-mail voor aan Stephan Degle, professor in de optometrie en oogheelkunde aan de Ernst Abbe Universiteit in het Duitse Jena. Nog voordat Paul zijn laatste slok nam, had ik antwoord. Een visuele handicap wordt niet veroorzaakt door de oogspieren, daarom heeft het trainen van de oogspier geen aantoonbaar effect. De ogen zullen dus niet slechter worden door het dragen van een bril. Het tegenovergestelde is eerder waar: als je geen bril draagt terwijl je er eigenlijk wel een nodig hebt, of als je een bril draagt met een verkeerde sterkte, kunnen de ogen juist slechter worden.
Paul vroeg hoe ik dit toch allemaal wist, nadat ik de fabel had ontkracht. “Ach”, zei ik met gespeelde trots, “na al die jaren weet je wel wat van de materie.” Ik gaf hem een knipoog en overhandigde de uitgeprinte e-mail. “Hier, voor je buurman.”
 

Niek


woensdag, 31 december 2014
Auteur: Zienrs content©
Bron: Zienrs content©
Foto: Zienrs content©