Lifestyle

Een bril voor een goed liefdesleven…

Niek is opticien én optometrist. Hij ziet alles en schrijft het op. Met oog voor detail. In deze aflevering krijgt Niek een wel heel intieme ontboezeming van een klant te horen.

“Hoe ver gaan jouw relaties met klanten eigenlijk?”
Deze vraag van mijn vrouw Anne terwijl we net aan de andijviestamppot zaten, werkte eerder op mijn lachspieren dan dat ik er nerveus van werd. “Hoe vér?”, herhaalde ik. “Wat bedoel je precies? Ben je ergens niet gerust op?”
Ze nam een hap, keek mij indringend aan en zei toen: “Mijn vriendin van de fitness, Monique, is psycholoog. Zij vertelde laatst dat een man zo blij was met een sessie die zij met hem deed, dat hij haar na afloop innig omhelsde. Vond ze best lastig. En ik snap dat.”
 
“Als ik de liefde bedrijf, krijg ik zo’n last van mijn ogen”, bekende hij

Ik snapte dat ook. Om de spanning te doorbreken, zei ik: “Het is niet zo dat als iemand bij mij een bril opzet en hij staat goed, dat ik dan meteen een huwelijksaanzoek krijg.”
Anne lachte niet. “Doe niet zo flauw. Ik kan me voorstellen dat klanten intieme dingen met jou delen. En dat je daardoor toch een bijzondere band met hem of haar krijgt.”
Ineens schoot me een voorval te binnen. Er kwam vorige week een man in de winkel die wat ongemakkelijk bij me kwam staan. Hij keek van links naar rechts, wachtte tot er geen andere klanten meer in de winkel waren en vroeg toen: “Meneer, kunt u even mijn ogen nakijken?” Ik voelde dat er meer achter zat. Hij had een probleem. Als goede optometrist moet je daarop inspelen. Meestal probeer ik zo’n klant uit de tent te lokken door wat luchtige grapjes te maken, waardoor hij zich vrij voelt om open te zijn. Dat lukte aardig in dit geval, want de man zei ineens: “Als ik de liefde met mijn vrouw bedrijf, krijg ik zo’n last van mijn ogen.”

Ik informeerde verder naar zijn klachten en voorgeschiedenis. Uiteraard hield ik het netjes, en hij ook. Hij was de veertig gepasseerd en bleek na onderzoek zwaar hypermetroop, verziend. Hij had +3 en +4 nodig, ook voor veraf. Als hij iets van dichtbij wilde bekijken, en blijkbaar moest hij als voorbeeld meteen denken aan het bedrijven van de liefde, dan kreeg hij hoofdpijn. Dat is natuurlijk heel moeilijk om te vertellen. Als optiekspecialist moet je het inlevingsvermogen en de tact hebben om daar goed mee om te gaan. Verziende mensen hebben naast leesklachten vaak meer problemen met het zicht. Ik verkocht hem een multifocale bril, dus geschikt voor de hele dag. Na een week of twee kwam hij terug voor controle, en hij vertelde meteen dat alles goed ging. Hij had jaren gedaan wat veel mensen doen die verziend zijn: alles weg-accommoderen waardoor er steeds meer klachten ontstaan. Ik gaf hem een hand en vroeg zachtjes: “Uw liefdesleven gaat ook weer goed? Geen hoofdpijn meer?”
Hij keek me ernstig aan en zei: “Ik niet, nee.”
We schoten samen in de lach.
Net als Anne, die nu toch een echt antwoord had gekregen op haar vraag.
 

Niek

 
 
 

vrijdag, 17 april 2015
Auteur: Zienrs content©
Bron: Zienrs content©
Foto: Zienrs content©